2012_05_16_morfopsicologia_dilatado_retraido_thumb

Llei de la Dilatació-Retracció de Claude Sigaud

Louis Corman, el fundador de la Morfopsicologia, posa aquesta llei com la base per la Morfopsicologia. La llei biològica de la dilatació-retracció va ser establerta pel metge de Lió, Claude Sigaud. Sigaud parteix de la distinció entre les persones primes (que ell anomena“Retrets”) i les persones grasses (batejades por en Sigaud com a “Dilatats”). Gràcies a la seva pràctica mèdica, observa que les malalties no es desenvolupen de la mateixa manera en uns i en uns altres i arriba a les següents conclusions:

  • Primer: que les malalties no es desenvolupin de la mateixa manera en persones primes que en persones grasses es deu a diferents processos de defensa contra les agressions del món exterior.
  • Segon: la reacció de la “sensibilitat” de cada ésser vivent a l’ambient, representa el factor essencial de la defensa d’aquest organisme i es manifesta d’una manera o d’una altra segons la seva morfologia.

Segons en Corman, l’originalitat de Sigaud resideix en haver identificat que, en les persones primes, la retracció -el procés del cos que fa que aquest es replegui sobre ell mateix- és una viva reacció de defensa que preserva l’organisme i sovint impedeix l’aparició i el desenvolupament de lesions susceptibles de posar en perill la vida”. (1) Per tant, la retracció no és el resultat de cap procés d’atròfia dels teixits ni de cap símptoma de la pèrdua de vitalitat.

Com es tradueix aquesta llei?

Dilatats (grassos)

  • Són hiposensibles, és a dir, la seva sensibilitat és molt baixa.
  • Tenen reaccions de defensa mediocres, per la qual cosa absorveixen sense selecció tot el que hi ha en l’ambient, fins i tot allò nociu, sense que la seva sesnsibilitat els ho adverteixi.
  • Per això poden arribar a “evolucions mòrbides greus, quan l’element nociu contingut en allò que ha estat absorvit supera un determinat límit” (2).

Retrets (prims)

  • Són hipersensibles, és decir, la seva sensibilitat és alta.
  • Ténen reaccions de defensa fortes, per la qual cosa rebutgen tot allò de l’ambient que perceben com a nociu.
Referències

(1, 2) CORMAN, Louis, Viso e carattere, Ed. Mediterranee, 2003, pp.19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>